Dat stelt ECB-president Mario Draghi in het maandag verschenen jaarverslag van de centrale bank in Frankfurt. Kort na het verschijnen van het verslag ging de euro in waarde omhoog.
Draghi zei ook dat hij erop blijft vertrouwen dat de inflatie zich op de middellange termijn richting de doelstelling van net geen 2 procent zal bewegen. Er spelen evenwel nog steeds allemaal economische onzekerheden. Daarom blijft het volgens de ECB-preses noodzakelijk een ”geduldig, standvastig en prudent” monetair beleid te voeren.
De koers van de euro steeg maandagmiddag tot 1,2322 dollar. Rond het middaguur was de Europese munt nog 1,2273 dollar waard.

De Europese Centrale Bank denkt bovendien na over het uitbreiden van zijn beleidsinstrumenten. Een nieuw instrument moet het voor de ECB mogelijk maken om levensvatbare onderdelen van een in problemen verkerende bank tijdelijk van financiering te voorzien. Nu is het voor de centrale bank in Frankfurt nog verboden om dit soort financiële steun te geven, over de noodzaak waarvan door kenners al langer wordt gesproken.
Met de maatregel kan worden voorkomen dat een bank in de problemen komt als er niet direct een koper klaarstaat om de levensvatbare onderdelen over te nemen.